Centrum Medyczne. Zrobimy wszystko abyś był w pełni zdrowia.

Bakterie na talerzu



Czym się objawiają zatrucia pokarmowe i po jakim czasie po spożyciu skażonego pokarmu się pojawiają?

– Kurczliwymi bólami brzucha, biegunką, czasami krwistą, nudnościami, wymiotami, którym może towarzyszyć temperatura i uczucie ogólnego rozbicia, podobnie jak przy klasycznej grypie. Wspomniane objawy pojawiają się po kilku godzinach, gdy spożyjemy żywność zakażoną gronkowcem złocistym, a niekiedy po kilku dniach, gdy chorobę wywołuje bakteria Escherichia coli.

Za zatrucia pokarmowe uważa się wszystkie ostre przypadki wywołane spożyciem pokarmu skażonego bakteriami lub ich toksynami. Znacznie rzadziej chorujemy na zatrucia spowodowane

przez pasożyty lub środki chemiczne.

Które z bakterii najczęściej powodują zatrucia?

– Salmonella, gronkowiec złocisty i Escherischia coli. O tym, która z nich spowodowała zatrucie dowiemy się wykonując badanie laboratoryjne stolca bądź badając resztki pokarmu podejrzewanego o spowodowanie przykrych dolegliwości.

Czy można pomylić objawy zatrucia pokarmowego z infekcją lub niestrawnością?

– Tak. Dlatego tak ważny jest dokładny wywiad lekarski i obserwacja pacjenta. Jeśli chory zjadł wcześniej coś smażonego, popił wodą z lodówki, to bóle brzucha mogą być objawami niestrawności.

Ale jeśli po spożyciu pokarmu pochorowała się cała rodzina, to najpewniej mamy do czynienia z zatruciem pokarmowym.

Jak leczymy zatrucia pokarmowe?

– Wiele zależy od tego, jak przebiega choroba. Czasami trwają kilka godzin, są bardzo dokuczliwe, ale samoistnie dochodzi do wyzdrowienia. Jeśli dolegliwości nękają nas dłużej, to należy zastosować jeden z preparatów na biegunkę dostępnych w aptece, pić około 2–3 litrów wody dziennie i przyjmować preparaty uzupełniające niedobory chlorku, sodu, potasu w organizmie. Nie należy po-

wstrzymywać wymiotów, bo organizm pozbywa się w ten sposób toksyn. Zwykle po 2–3 dniach, jeśli

zachowujemy przy tym ścisłą dietę ograniczoną do kleików ryżowych, manny na wodzie i naparu mięty, biegunka i temperatura ustępują. Jeśli jednak dalej utrzymuje się temperatura, silne kurczowe bóle brzucha, nudności i wymioty, nawet po wypiciu czystej przegotowanej wody, to należy zgłosić się do lekarza. Czasami, np. przy zatruciu salmonellą, pacjent musi przyjmować antybiotyk lub być hospitalizowany aby można mu było podać leki dożylne.

Z jakich pokarmów w czasie takich upałów lepiej zrezygnować, aby się nie pochorować?

– O tym, że w czasie upałów nie powinniśmy jeść surowe go mięsa, np. w formie tatara, nie trzeba już chyba przypominać. Ale odradzam też spożywanie mięsa grillowanego oraz niedosmażonych krwistych steków. Sięgając po jajka należy pamiętać, że nawet dokładne umycie skorupki nie chroni przed zakażeniem salmonellą, bo bakteria znajduje się w środku. Nie pijmy wody z podejrzanych źródeł, studni, źródełek, bo tam najczęściej bytuje bakteria Escherichia coli. Spożywanie wyrobów cukierniczych przygotowanych z bitą śmietaną czy żółtkami, serniki na zimno, lody, kremy, odłóżmy na chłodne dni. Bardzo niebezpieczne są nadpsute lub tylko uszkodzone owoce, bo można zarazić

się rozwijającymi się na nich pleśniami i grzybami oraz bakteriami wywołującymi dur brzuszny, czerwonkę i żółtaczkę pokarmową.

Niebezpieczne mogą być również nektarynki, truskawki, borówki, które dotarły do naszych sklepów z dalekich krajów...

– Zwykle są nienaturalnie idealne, jakby wyszły z jednej formy. Docierają do nas wciągu kilku dni lub tygodni i są naszpikowane środkami chemicznymi, których nie zmyje się nawet szorując owoc kilka razy pod gorącą wodą. Ale lepiej zrezygnować również z rodzimych owoców, które były silnie opryskiwane. Jeśli jabłko waży 40 dag, to na pewno rolnik nie żałował chemii aby je wyhodować.

Profilaktyka to również higiena w kuchni...

– Mycia rąk nigdy nie za wiele. Przy wysokich temperaturach blat kuchenny powinien być sterylnie czysty, zmywaki jednorazowe, a deski do krojenia lub noże myte po każdorazowym użyciu. Nie powinniśmy używać tej samej deski do krojenia surowego mięsa i warzyw. Żywność przechowujmy w lodówce, a otwarte raz puszki, serki lub jogurty zjedzmy za jednym podejściem. Bardzo dokładnie myjmy surowe warzywa, aby usunąć z ich powierzchni jak największą liczbę bakterii. Nie wolno zamrażać ponownie raz rozmrożonych produktów, bo namnażają się w nich chorobotwórcze bakterie. Jeśli zjedliśmy połowę loda, a na drugą nie mamy ochoty, to po prostu wyrzućmy go do śmieci.

Jak uniknąć zatruć w czasie urlopu w egzotycznym kraju?

– Przestrzegam przed kupowaniem jedzenia na tamtejszych rynkach, bo to, co niezaszkodzi tubylcom przyzwyczajonym do miejscowej mikroflory, dla naszego przewodu pokarmowego może być zabójcze. Zatruć możemy się niestety nawet stołując się w hotelu. Jeśli pojawi się biegunka zwana w Egipcie

klątwą faraona, a w Meksyku Montezumy, wystarczy zaopatrzyć się w specjalne środki w miejscowej aptece, są skuteczniejsze niż stosowane w Polsce, i wypić odrobinę alkoholu, aby odkazić przewód pokarmowy.

Jakie szkody w organizmie może spowodować zatrucie pokarmowe?

– Przede wszystkim podrażnienie i ostry stan zapalny błony śluzowej żołądka i jelit. Zwykle, nawet po zatruciu, które ustąpiło w ciągu dwóch dni, nasze jelita pracują mniej efektywnie. Poza tym zatrucie wywołane przez gronkowca złocistego może, sporadycznie i u osób osłabionych, wywołać bardzo

trudne do leczenia gronkowcowe zapalenie płuc oraz uszkodzić wątrobę lub trzustkę.

O zatruciach pokarmowych rozmawiamy z dr. Wiesławem Guziakiem, specjalistąmedycyny rodzinnej

z przychodni przy ul. Kopcińskiego 32.

EI24.lipca 2010r



Podstawowa Opieka Zdrowotna

Świadczenia POZ

Świadczenia POZ udzielane są ubezpieczonym, którzy dokonali wyboru lekarza, pielęgniarki i położnej POZ poprzez złożenie odpowiedniej Deklaracji Wyboru. Każdy pacjent zgłaszający się do Poradni zobowiązany jest do okazania się aktualnym Dowodem Ubezpieczenia.

Kontakt

Statystyki stanu zdrowia

 czytaj więcej o naszej usłudze
Opinie o Centrum Medyczne Wiesław Guziak